Талат Джафери е новият премиер на Северна Македония

Дата:

Македонският парламент днес избра Талат Джафери за премиер на страната. Той ще ръководи техническото правителство на Република Северна Македония до провеждането на изборите на 8-ми май. Талат Джафери е първият министър-председател на страната от албански етнически произход.

Кабинетът на Джафери бе одобрен с 65 гласа “за”, докато трима депутати бяха против. Депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ не участваха в гласуването. Основната цел на кабинета на Джафери ще бъде организирането на свободни, честни и демократични избори на 24-ти април и 8-ми май, както и продължаването на предприсъединителните преговори с Европейския съюз и ускоряването на евроинтеграцията.

В кабинета на Джафери първи вицепремиер ще бъде Боян Маричич, който остава и вицепремиер по европейските въпроси. Артан Груби, досегашният първи вицепремиер, ще бъде министър на политическата система и ще отговаря за отношенията между различните общности.

ВМРО-ДПМНЕ ще заеме постовете в Министерството на вътрешните работи и Министерството на труда и социалната политика, както и допълнителни заместник-позиции в няколко други министерства.

Техническото правителство ще управлява за период от 100 дни, до провеждането на изборите на 8-ми май, но ще продължи да функционира до формирането на нов кабинет на Република Северна Македония.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...