Украйна и Литва се договориха за съвместно производсткво на дронове

Дата:

Министрите на външните работи на Литва и Украйна, Габриелюс Ландсбергис и Дмитро Кулеба, проведоха среща в Киев, където Ландсбергис беше на официално посещение. Основната тема на разговорите им беше съвместното производство на дронове от двете страни. Войната, започната по нареждане на Кремъл преди близо две години, направи дроновете едно от най-важните оръжия в конфликта.

Ландсбергис отбеляза, че Литва разполага с необходимите технологии и има интерес да разшири сътрудничеството си с Украйна по тази насока. По време на срещата бяха обсъдени също пътят на Украйна към членство в НАТО, военната помощ за страната и санкциите срещу Русия.

Украйна се стреми да отблъсне руската инвазия с подкрепата на Запада, а Литва е един от най-активните поддръжници на украинските усилия за справяне с конфликта. Страхът от руска атака е силен не само в Литва, но и в Латвия и Естония. Тези балтийски държави бяха принудени да се присъединят към Съветския съюз през 1940 година, но по време на края на Студената война те излязоха от сферата на влияние на Москва и в момента са членове на Европейския съюз и НАТО.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...