Във Финландия избират нов държавен глава

Дата:

Във Финландия започна процесът за избор на нов държавен глава след 12 години под ръководството на популярния президент Саули Нинистьо. Общо 9 кандидати се състезават на днешния първи тур, за да наследят Нинистьо, който трябва да се оттегли след два шестгодишни мандата на този пост.

Избирателните секции са отворени до 20:00 часа местно време, като предварителните резултати от изборите трябва да бъдат известни тази вечер.

Не се очаква никой от кандидатите да постигне категорична победа. Ако днес никой от тях не събере повече от 50 процента от подадените гласове, двамата най-силни кандидати ще се явят на балотаж след две седмици.

Планирано е новоизбраният президент да поеме поста от Нинистьо на 1 март.

Социологическите проучвания дават предимство на консервативния бивш ръководител на правителството Александър Стуб от дясноцентристката Национална коалиция, както и на бившия външен министър Пека Хаависто от либералната Зелена партия.

Въпреки това в последното допитване, направено от държавното Финландско радио и телевизия (Yle) преди деня на изборите, десният популистки председател на парламента Юси Хала-ахо от националистическата партия “Финландците” и Хаависто от Зелената партия получиха голяма подкрепа.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...