Румен Радев сезира КС за промените в Конституцията

Дата:

Президентът на Република България, Румен Радев, подаде искане пред Конституционния съд за обявяване на противоконституционност на някои разпоредби от закона за изменение и допълнение на Конституцията на страната. Съобщението идва от прессекретариата на държавния глава.

Президентът счита за противоконституционни няколко части от закона, включително тези, които предоставят право на лица с двойно гражданство да заемат постове на народни представители и министри. Той също така оспорва възможността със закон да се определят квалифицирани мнозинства за избора на ръководства на държавни органи, процедурата за назначаване на служебно правителство и разпоредбите, които уреждат срока на пълномощията.

Президентът също така посочва, че новият ред за назначаване на председателите на върховните съдилища и главния прокурор без президентски указ нарушава баланса между основните органи и контрола между тях.

Отделно, Радев изразява противопоставяне на процедурата, при която конституционните промени се приемат с минимално политическо мнозинство и бързо, без изискуемия срок между различните дни на гласуванията, подчертавайки необходимостта от спазване на правилата за изменение на Основния закон.

Той завършва със заключението, че спазването на процедурата за промяна на Конституцията и принципите, на които се основава демократичната държава, е единственият начин, по който може да бъде зачитана решаващата роля на правото.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...