Министърът на отбраната Тодор Тагарев заминава утре на работно посещение в САЩ

Дата:

Министърът на отбраната, Тодор Тагарев, ще направи петдневно работно посещение в Съединените щати, съобщава пресцентърът на Министерството на отбраната. Това посещение е продължение на стратегическия диалог между България и САЩ, започнат през септември 2023 г., който обхваща сътрудничеството в областта на отбраната.

Програмата на посещението включва срещи в Министерството на отбраната, Държавния департамент, Съвета за национална сигурност, Конгреса на САЩ и Агенцията за сътрудничество в отбраната и сигурността. Темите, които ще бъдат разгледани, включват въпроси на стратегическо партньорство в областта на отбраната.

Също така, министър Тагарев ще проведе срещи с представители на неправителствени организации като фондация “Джеймстаун” и Атлантическия съвет, както и с представители на Националния университет по отбрана. Във Вашингтон, той ще се срещне с президента на Националния университет по отбрана и ще участва в дискусия с представители на Атлантическия съвет относно сигурността в Черно море, бъдещето на Западните Балкани и източния фланг на НАТО.

В рамките на визитата, министърът на отбраната ще посети заводите на Lockheed Martin в Южна Каролина, където представители на компанията ще го запознаят с производствения процес на самолетите F-16 Block 70, предназначени за българските Военновъздушни сили.

Официалните разговори в САЩ ще обхванат широк кръг от теми, включително сигурността в региона на Черно море, двустранното военно сътрудничество, подкрепата за Украйна, и други. Визитата е също така свързана с отбелязването на 120-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете страни. В делегацията участва и началникът на отбраната, адмирал Емил Ефтимов, който ще има срещи с висши военни представители на САЩ.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...