Освободени са първите 13 израелски заложници от Хамас

Дата:

В рамките на четиридневно прекратяване на огъня между Израел и Хамас бяха освободени първите 13 израелски заложници от палестинската групировка. Процесът на освобождаване се извърши през пункта “Рафа” и беше посрещнат от представители на Египет, Израел и Червения кръст. Според споразумението между двете страни, общо 50 заложници – жени и деца, ще бъдат освободени през следващите дни.

Първата група освободени заложници е била предмет на медицински преглед и проверка на самоличността преди да бъде транспортирана с хеликоптер до израелска територия. В същото време бяха допуснати камиони с хуманитарна помощ и гориво в Газа.

Споразумението предвижда също така освобождаването на 39 от общо 150 палестински затворници, като те следва да бъдат пуснати на свобода около 18:00 часа. Сделката включва 24 жени и 15 момчета.

Временното прекратяване на огъня влезе в сила в 7:00 часа сутринта. Според условията на споразумението, за всеки освободен допълнителен пленник прекратяването на огъня ще бъде удължавано с още един ден. Израел и Хамас заявиха, че това временно примирие не означава край на конфликта.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...