Храните са поскъпването с 2,5% в сравнение с миналата година

Дата:

Цените на хранителните продукти продължават да се повишават, макар и сравнително незабележимо и бавно. През последната седмица има увеличение на цените на краставиците и доматите, докато олиото, оризът и картофите са малко поевтинели.

В сравнение със същия период миналата година, ценовото изменение в потребителската кошница в момента е около 2,5%. Важно е да се отбележи, че цените на млечните продукти остават сходни с миналогодишните. Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища, подчертава, че една от важните причини за увеличението на цените е свързана с лоши търговски практики. Това налага необходимостта от предприемане на мерки срещу такъв вид действия. Той счита, че инициативата на Министерството на икономиката “Достъпно за всеки” няма да навреди на пазара, а по-скоро ще помогне на всички участници на пазара.

Служител в хранителен магазин в Берковица, Николета Методиева, споделя, че карфиолът се е появил на пазара с ниски цени тази година. Тя обяснява и изменението в цените на краставиците и доматите. В случай на млякото и млечните продукти, съществува лек скок в цените само при някои производители и доставчици, според Николета Методиева. Цените на зелето и пипера остават същите като миналата година, по нейни думи. Тя посочва, че приготвянето на зимнината в домашни условия може да бъде по-скъпо в сравнение с покупката на готови продукти, но качеството и вкусът на домашната зимнина са по-добри.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля напишете вашия коментар
Моля оставете вашето име

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Интер победи Наполи с 3:0

Интер записа убедителна победа с 3:0 над Наполи в...

Зографски 18-и в четвъртия кръг на световната купа по ски скокове

Българинът Владимир Зографски завърши на 18-то място в четвъртия...

Лудогорец разгроми Ботев Враца с 5:0

Лудогорец записа убедителна победа с 5:0 срещу Ботев Враца...

Пиеси на Недялко Йорданов и Стефан Цанев оценени високо от турската публика

В Турция се наблюдава голям интерес към театралните произведения...