Хората под карантина заради COVID-19 няма да могат да гласуват на 29 октомври

Дата:

Министърът на здравеопазването Христо Хинков съобщи, че поради текстове в Закона за здравето, които класифицират COVID-19 като опасна инфекция, хората, находящи се под карантина, няма да могат да гласуват на изборите, предвидени за 29 октомври. Ведомството предложи отпадането на тези текстове, но те не бяха одобрени от депутатите преди тяхната ваканция преди изборите.

Според последните данни, в България са регистрирани 376 нови случая на COVID-19 в рамките на последното денонощие, а броят на активните случаи в момента е 5472.

По отношение на проблемите с електронните рецепти, министър Хинков обяви, че се обмисля промяна в наредбата, тъй като съществуват обективни обстоятелства, които могат да предотвратят лекарите да изпишат рецепта на своите пациенти. Министърът заяви, че до края на месеца ще се разгледа въпросът за въвеждането на промяна в наредбата и ще бъде проведено обществено обсъждане в рамките на 14 дни.

Хинков подчерта, че българските лекари вече две години работят с хибриден модел, издавайки рецепти както на хартия, така и електронно, но се налага да се решат проблемите с липсата на контрол при изпълнението на рецептите в аптеките. Така ще бъдат въведени допълнителни мерки за контрол по електронен или друг начин.

По отношение на проблемите с липсата на налични лекарства и невъзможността им да бъдат заменяни от фармацевтите, министърът заяви, че лекарите могат да указват в рецептите, ако приемат генерична замяна. Той подчерта, че в случаите на липса на конкретно предписаните лекарства виновни не са лекарите, а проблемът се корени в аптечната мрежа и търговците, които внасят и изнасят лекарства. Този въпрос трябва да бъде решен на нормативно ниво.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля напишете вашия коментар
Моля оставете вашето име

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Евертън надигра Нюкасъл с 3:0 

Отборът на Евертън записа втора поредна победа и напусна...

Луис Суарес спечели Златната топка за най-добър футболист в Бразилия

Луис Суарес, уругвайският нападател, спечели Златната топка за най-добър...

ЦСКА стана първият полуфиналист в турнира за Купата на България по волейбол при жените

ЦСКА стана първият полуфиналист в турнира за Купата на...

Парламентът отхвърли ветото на президента за предоставяне на БТР-и на Украйна

Народните представители в България отхвърлиха президентското вето на Румен...