Ден на българо-унгарското приятелство, Илияна Йотова го отбелязва с българите в Унгария

Дата:

Вицепрезидентът Илияна Йотова се присъедини към българската общност в Унгария, за да отбележи Деня на българо-унгарското приятелство на 19 октомври. В този ден се чества и празникът на Българската православна църква в памет на св. Иван Рилски.

Илияна Йотова сподели, че в днешния свят се нуждаем от мъдростта на св. Иван Рилски и нейната философия трябва да ни бъде ориентир в справянето с кризите. Тя подчерта, че ни е възложена задължение да осигурим мир и спокойствие за нашите деца, за да им позволим да растат щастливи и да се развиват.

Вицепрезидентът отбеляза дългите исторически връзки между българския и унгарския народ, съставени още през ранното Средновековие. Тя подчерта важността на човешките добродетели и солидарността в трудни времена, като цитира големия унгарски революционер и поет Шандор Петьофи.

Илияна Йотова изтъкна историята на българската емиграция в Унгария, като спомена, че българските градинари са трансформирали пустееща земя в райски градини. Тя подчерта важността на образованието, културата и духовността в изграждането на бъдещето. Вицепрезидентът подчерта също така ролята на българските институции в подкрепата на българската общност в чужбина.

Илияна Йотова също така се срещна с председателя на унгарския парламент Ласло Кьовер и разговорите им обсъдиха двустранното сътрудничество и инвестициите на Унгария в България.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Ники Минаж издаде дългоочаквания пети албум Pink Friday 2

Ники Минаж пусна своя пети студиен албум, "Pink Friday...

Привърженици на ЦСКА се сбогуваха със стадион”Българска армия” 

Привържениците на ЦСКА се сбогуваха със стадион "Българска армия"...

Левски записа втори успех в Първа лига

В мача от 20-ия кръг на efbet Лига Левски...

Диана Петкова се класира за финала на европейското първенство по плуване в Румъния

Българската плувкиня Диана Петкова влезе във финала на 50...