Зapaди зaдълбoчaвaнeтo нa дългoвaтa ĸpизa в Китай прогнозират многомилиардни загуби

Дата:

Регионалните банки в Китай се намират в риск да загубят общо 2,2 трилиона юана, което е приблизително 301 милиарда долара капитал поради нарастващата дългова криза в сектора на общинското управление. Тази информация идва от анализатори на американската агенция за кредитен рейтинг S&P Global Ratings, цитирани от Bloomberg.

Към края на 2022 г., общите активи на всички регионални китайски банки бяха оценени на около 15,6 трилиона долара.

По негативен сценарий, сериозни затруднения при изплащането на дълговете им могат да засегнат около 20% от местните финансови институции.

При влошаване на кризата, техният коефициент на капиталова адекватност – който измерва способността им да покриват финансови загуби със собствени средства – може да падне под стандартните 8%. В този случай такива банки ще изискват рекапитализация, предупреждава анализаторът от S&P Майкъл Хуанг. Общата сума на дълговете на регионалните органи на власт в Китай понастоящем се оценява на 9 трилиона долара. На фона на засилването на кризата, китайските финансови регулатори призоваха банките и големите кредитори да отпуснат нови заеми за покриване на външните дългове на общините.

Препоръките идват след като местните финансови институции се опитаха да удължат сроковете за погасяване на задълженията си. Подобна реструктуриране на дълга, според Хуанг, може да се отрази отрицателно на регионалните кредитори.

През началото на септември анализатори от европейската агенция за кредитен рейтинг S&P Global Ratings предсказаха рязък ръст на държавния дълг на Китай. Според техните прогнози общият обем на дълга на Китай към 2027 г. може да надвиши 100% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. (В рамките на ЕС горната граница на държавния дълг е определена на 30% от БВП на всяка страна, но при някои държави тя вече е премината.) През 2010 г. държавният дълг на Китай беше 34% от БВП. Влошаването на този показател може да бъде в резултат на няколко фактора, включително непрекъснатата криза на китайския пазар на недвижими имоти.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

На официална церемония в Стокхолм бяха връчени тазгодишните Нобелови награди

Кралят на Швеция, Карл Шестнадесети Густав, връчи тазгодишните Нобелови...

27 мигранти са се опитали да преминат нелегално в България от Турция

Турските погранични власти в района на ГКПП Дерекьой/Малко Търново...

Атлетико Мадрид победи с 2:1 у дома Алмерия 

Атлетико Мадрид се наложи с резултат 2:1 у дома...

Диана Петкова завърши осма на финала на 50 метра бруст в Румъния

Диана Петкова завърши на осмо място във финала на...