В Делхи затваря училищата заради токсичен смог

Дата:

Днес училищата в столицата на Индия, Делхи, бяха затворени поради опасни нива на замърсяване на въздуха, съобщиха властите. Градът е покрит от токсична жълтеникава мъгла, и според данни на швейцарската компания за мониторинг на качеството на въздуха IQAir, нивата на фини прахови частици ФПЧ 2,5 – най-опасните – са 35 пъти по-високи от максимално допустимите стойности, определени от Световната здравна организация.

Главният министър на Делхи, Арвинд Кехривал, обяви, че всички училища в столицата ще бъдат затворени поне за два дни поради нарастващите равнища на замърсяване. Това се налага в резултат на фактори като изгарянето на селскостопански култури, промишлени емисии и автомобилния транспорт, които поддържат токсичната мъгла над града. Замърсяването на въздуха става особено сериозно по време на хиндуисткия празник Дивали, когато фермери изгарят стърнищата на оризищата, което е една от основните причини за замърсяването на въздуха в Делхи всяка година, въпреки усилията на властите да убедят фермерите да използват по-екологични методи.

Индия е изправена пред големи предизвикателства в борбата със замърсяването на въздуха, тъй като страната се счита за една от най-замърсените нации в света. Според проучване, публикувано през 2020 г., замърсяването на въздуха в Индия довело до 1,67 милиона смъртни случая за предходната година, включително близо 17 500 в столицата.

Индия е силно зависима от въглищата като източник на енергия, и се опитва да се справи със замърсяването и да намали зависимостта си от този изкопаем ресурс.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля напишете вашия коментар
Моля оставете вашето име

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Адел беше отличена с наградата за лидерство “Шери Лансинг” 

Британската певица Адел беше удостоена с наградата за лидерство...

Евертън надигра Нюкасъл с 3:0 

Отборът на Евертън записа втора поредна победа и напусна...

Луис Суарес спечели Златната топка за най-добър футболист в Бразилия

Луис Суарес, уругвайският нападател, спечели Златната топка за най-добър...

ЦСКА стана първият полуфиналист в турнира за Купата на България по волейбол при жените

ЦСКА стана първият полуфиналист в турнира за Купата на...