От лекарския съюз поискаха оставката на зам.-министър Илко Гетов, той се изненада

Дата:

Проф. Илко Гетов, заместник-министър на здравеопазването на България, е изненадан от искането за неговата оставка, което беше отправено от Българския лекарски съюз (БЛС) поради водената от него лекарствена политика през последните месеци. Тази информация беше предоставена от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

Проф. Гетов заяви, че винаги е имал отлична комуникация с Българския лекарски съюз през годините, както и в ролята си като заместник-министър на здравеопазването. Той се изрази, че е изненадан от искането, но не желае да коментира тази ситуация през медиите, защото счита, че подобни разговори следва да се водят на друго място.

Освен това, по отношение на липсата на информация за над 30 000 електронни рецепти, издадени през последните две седмици, заместник-председателят на Българския лекарски съюз, д-р Николай Брънзалов, съобщи, че тези рецепти липсват в Националната здравноинформационна система. От Министерството на здравеопазването уточниха, че от 16 октомври насам са издадени общо 320 159 електронни рецепти, от които 209 349 са изпълнени, 17 561 са частично изпълнени, и 20 392 са анулирани. Причините за невъзможността за изпълнение на една рецепта са разнообразни, като липсващият или недостигащият медикамент в аптеката е една от основните причини. Това е провокирано от жалбите на липсващи инсулини в аптечната мрежа и причини свързани с недостиг на антибактериални лекарства. Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков забрани износа на тези лекарства, за да се справи с проблема.

Министерството на здравеопазването е представило проект за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, в който са включени механизми за контрол, проследяване и преодоляване на проблема с липсата на медикаменти.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля напишете вашия коментар
Моля оставете вашето име

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Холивудската суперзвезда Марго Роби е избрана за новото лице на Turkish Airlines

Turkish Airlines (THY) обяви, че избира актрисата Марго Роби...

Адел беше отличена с наградата за лидерство “Шери Лансинг” 

Британската певица Адел беше удостоена с наградата за лидерство...

Евертън надигра Нюкасъл с 3:0 

Отборът на Евертън записа втора поредна победа и напусна...

Луис Суарес спечели Златната топка за най-добър футболист в Бразилия

Луис Суарес, уругвайският нападател, спечели Златната топка за най-добър...