В Черна гора днес празнуват Бъдни вечер

Дата:

На 6 януари в Черна гора се отбелязва Бъдни вечер, което е подчертано семеен празник, обединяващ всички около задължителната постна трапеза. Бъдникът се пали преди празника и гори до Коледа, възвестявайки радостта от раждането на Исус Христос.

В навечерието на големия християнски празник подовете се поръсват със слама, а домовете изобразяват Витлеемската пещера, в която е роден Исус Христос, бил увит в слама, и където първи се поклонили овчарите. В селските къщи сламата лежи три дни, а в градовете хората символично поставят сноп слама до коледната елха. Къщите се поръсват и с жито.

Черногорците отбелязват празника по Юлианския календар, като Руската православна църква, Йерусалимската патриаршия, Светата гора, старостилците в Гърция и египетските копти.

Митрополит Михайло отбелязва в коледното си послание, че Бъдни вечер е последен ден от Коледните пости, свързан с Коледа като най-радостния християнски празник. Той подчертава, че този празник е свързан с раждането на Исус Христос, Спасителя на света, който излезе сред хората, за да ги спаси. Митрополитът изразява надежда, че тъмнината и мракът на човешките трагедии няма да представляват заплаха за света.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...