Православните християни в Гърция и Кипър празнуват Богоявление

Дата:

В Гърция и Кипър днес се отбелязва Богоявление, като множество хора посещават православните храмове, след което отиват към различни водни обекти, където се освещават водите и се хвърля Честният Кръст в тях. Този традиционен обичай включва участието на множество хора, а едно от децата в Ираклио на остров Крит успя да извади кръста от водата преди другите участници.

В различни градове като Солун, Каламата и Патра, млади хора се състезаваха за възможността да хванат Честния Кръст, като този, който го улови, получава благословението на местния митрополит. В Патра, мъже разгънаха гръцкото знаме във водите на Коринтския залив.

Президентът Катерина Сакеларопулу и премиерът Кириакос Мицотакис също взеха участие в тези тържества, изразявайки пожелания за оптимизъм и напредък. Министърът на морския флот и по въпросите на островите Христос Стилианидис посочи, че този ден обединява гърците и ги прави по-силни.

Лидерите на опозиционните партии СИРИЗА и ПАСОК присъстваха на светата литургия в Истанбул, където Честният Кръст се хвърля в залива на Златния рог.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...