Гърция оглави класация на най-добре представящи се световни икономики

Дата:

Гърция се явява най-добре представящата се икономика през 2023 г., според класация на The Economist. За втора поредна година страната постига впечатляващи резултати, с темп на нарастване на БВП от 1,2%, което я отличава от останалите с бърз растеж на фондовия пазар, нарастващ с 43,8% от 2022 до 2023 г.

Изследването се базира на данни от пет показателя: базова инфлация (която изключва променливите компоненти като енергия и храна), БВП, заетост и представяне на фондовия пазар за 35 държави.

Според класацията инвеститорите са преоценили гръцките компании поради внедряването на някои структурни реформи от правителството. Гърция очаква да получи над 55 милиарда евро от структурните фондове и фондовете за възстановяване на ЕС до 2027 г., което според икономистите ще допринесе с един процентен пункт в растежа годишно. Междувременно се очаква инвестициите да нараснат с около 15,1% през 2024 г. или над два пъти в сравнение с миналата година.

Според Международния валутен фонд (МВФ) икономическите перспективи на Гърция се подобряват значително с нарастването на реалния БВП “над нивото на тенденцията преди пандемията”.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...