Умъртвяват 20 000 прасета в Румъния заради огнище на африканска чума

Дата:

В Румъния е открито огнище на африканска чума по свинете в една от най-големите свинеферми в окръг Вранча, съобщава Аджерпрес.

В земеделското стопанство в село Голещ ще бъдат умъртвени над 20 000 животни поради заразата. Преди две години, в същата ферма, отново беше установено огнище на заболяването, което доведе до умъртвяването на около 30 000 свине, припомнят от агенцията.

Обявена е предпазна зона в радиус от 3 километра около свинефермата, а около населените места е създадена зона за наблюдение в радиус от 10 километра около огнището, съобщава БТА.

Префектът призова собствениците на свине, независимо дали са юридически или физически лица, да предприемат специални мерки за защита и да декларират всички случаи на болни животни, за да се предотврати разпространението на болестта.

Свинефермата в Голещ е най-голямата в окръга по брой на отглежданите животни и една от най-големите в страната. Преди около две години в същата свинеферма бе установено огнище на африканска чума по свинете и бяха умъртвени около 30 000 животни.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...