ООН и ЕС осъдиха първата извършена в Алабама екзекуция чрез задушаване с азот

Дата:

Върховният комисар на ООН по правата на човека, Фолкер Тюрк, изрази сериозни опасения относно първата в света екзекуция, извършена чрез задушаване с азот в щата Алабама в САЩ. Той заяви, цитиран от Ройтерс и Франс прес, че този неизпитан метод може да представлява изтезание или жестоко, нечовешко или унизително отношение.

Тюрк подчерта, че смъртното наказание е несъвместимо с универсалното право на живот и призова всички страни да въведат мораториум върху изпълнението му, като стъпка към универсалното му премахване.

Европейската комисия изрази съжаление за екзекуцията на Кенет Юджийн Смит, определяйки метода за неговата екзекуция като особено жесток. Говорителят на Европейската комисия напомни, че той вече е бил обект на неуспешен опит за екзекуция през ноември 2022 г. Отбеляза се, че Европейският съюз е против смъртното наказание при всички обстоятелства.

Кенет Юджийн Смит беше осъден за поръчково убийство, извършено през 1988 година. През 2022 година служители на затвора спряха екзекуцията му, след като не успяха в продължение на часове да сложат венозна система.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Под натиск на общински съветници: Общината в Пазарджик ще възобнови финансирането за ФК „Хебър“

След категоричната победа на пазарджишкия футболен отбор „Хебър“ с...

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...