Стачка в Софийската филхармония, настояват за по – високи възнаграждения 

Дата:

Музикантите в Софийската филхармония протестират и стачкуват срещу ниските възнаграждения. Те изискват техните заплати да бъдат изравнени със средната работна заплата в столицата, като подчертават, че основната им заплата в момента е значително по-ниска.

Протестите са вече втора част от борбата им за по-високи възнаграждения, като те твърдят, че ръководството на филхармонията е поело ангажимент за увеличение, но до момента те не са получили подходящи заплати.

Музикантите настояват за достойно заплащане, което би представлявало 70% от бюджета на институцията. От протестните съюзи са изпратени искания към Министерството на културата, финансовото министерство и инспекцията по труда. Председателят на сдружението към КТ “Подкрепа” при Софийската филхармония, Нина Кръстева, отбелязва, че исканията им включват повишение на заплатите в съответствие с бюджета на институцията. Според секретаря на Съюза на българските музикални и танцови дейци при Софийската филхармония, Емил Даков, последното увеличение на заплатите е само около 10%, което не се счита за реално увеличение, а по-скоро за компенсация на инфлацията. Музикантите изразяват искане за увеличение, което да не изостава от ръста на заплатите на другите граждани и колеги.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Ники Минаж издаде дългоочаквания пети албум Pink Friday 2

Ники Минаж пусна своя пети студиен албум, "Pink Friday...

Привърженици на ЦСКА се сбогуваха със стадион”Българска армия” 

Привържениците на ЦСКА се сбогуваха със стадион "Българска армия"...

Левски записа втори успех в Първа лига

В мача от 20-ия кръг на efbet Лига Левски...

Диана Петкова се класира за финала на европейското първенство по плуване в Румъния

Българската плувкиня Диана Петкова влезе във финала на 50...