Премиерът Денков потвърди, че България влиза по въздух и море в Шенген

Дата:

България и Румъния постигнаха принципно съгласие с Австрия за приемане в шенгенското пространство, като първоначално това се отнася за въздушните и морски граници.

Това обяви премиерът Николай Денков след продължителни и сложни преговори. Австрия се ангажира да продължи преговорите за включването на сухопътните граници. Румънският премиер предварително обяви, че влизането на България и Румъния в Шенген с въздушни и морски граници ще стане факт от март 2024 година. Преговорите с Австрия се обединяват с усилията за подкрепа от Европейската комисия по отношение на защитата на външните граници на ЕС срещу нелегални мигранти от Турция и Сърбия.

След 12 години отсъствие на значителен напредък, премиерът Денков отбеляза този успех като значителен за страната. Той използва възможността да поздрави гражданите за предстоящите Коледни и Новогодишни празници, като им пожелае успешна 2024 година.

В дневния ред на заседанието на министрите са 33 точки, включително одобрение на допълнителни средства за бюджета на Министерството на здравеопазването за 2023 година и актуализация на годишните разчети за средствата от Европейския съюз.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...