Повече от 2/3 от работещите не достигат заплатата за издръжка

Дата:

Данните на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) показват, че необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота на един работещ, който живее сам, е 1427 лева. За тричленно семейство, включващо двама работещи възрастни и едно дете до 14 години, необходимият доход за издръжка е 2568 лева. Този доход се увеличава с 1,8% на тримесечна база и с 8,1% на годишна база.

По данни на КНСБ, над 2/3 от работещите не достигат до този необходим минимум за издръжка. Президентът на КНСБ, Пламен Димитров, отбелязва, че 41,3% от хората, които получават трудови възнаграждения, са с доход до хиляда лева, което съответства на 1,07 милиона души. Той забелязва, че този процент беше по-висок преди година, и че има движение към намаляване на хората с тези ниски заплати.

Сравнително, работещите с минимална работна заплата през януари 2024 година ще бъдат доста повече от текущите близо половин милион души, ако няма по-сериозно увеличение на доходите.

През септември 2023 година спрямо септември 2022 година общата стойност на 20 стоки от “малката потребителска кошница” се увеличила с 15,2%. Някои продукти, като яйцата, са намалели с 1,6% на тримесечна база, но все пак са нараснали с 24,7% на годишна база. Млеката са намалели с приблизително 1,2% до 1,4%, но са все още по-скъпи спрямо същия период през миналата година.

Намаляне се отчита и при животински и растителни масла – 1,6% на тримесечна база и 11,2% на годишна база. Въпреки това, продуктите като свинско, пилешко и телешко месо се удържат на високи цени, а цената на каймата е нараснала с 38%.

Брашното и кравето сирене са сред най-скъпите продукти в България спрямо другите държави в Европа. Намалението на цените се отчита само при природния газ и петрола с 1% на годишна база.

Сравнителното изследване между страните показва, че българите, които получават минимална работна заплата, могат да закупят кошницата с основни продукти само седем пъти за месец. В сравнение, в други европейски страни като Испания, Франция, Нидерландия и Германия, хората могат да закупят тази потребителска кошница многократно със съответните минимални заплати.

КНСБ понастоява за номинален ръст на средните заплати с поне 15% през 2024 година и изразява желание за бързо транспониране на директивата за адекватни и справедливи минимални заплати на Европейската комисия.

/Снимка:БТА

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...