Районният съд в Монтана наложи глоба от 60 000 лева на електроразпределително дружество

Дата:

Районният съд в Монтана потвърди глоба от 60 000 лева, наложена от Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР), на дружеството “Електроразпределителни мрежи Запад” (ЕМЗ) за доставка на некачествен електрически ток на частен абонат в село Горна Ковачица, област Монтана.

Санкцията бе наложена след жалба на абоната, който се оплаква от качеството на предоставената електроенергия. Комисията по енергийно и водно регулиране извърши контролна проверка на доставката на ток в дома на абоната, която бе извършена между 18 октомври 2022 година и 25 октомври 2022 година. Експертите на КЕВР установиха, че електроенергията не отговаря на определени стандарти и параметри. За този инцидент беше съставен констативен протокол, а после и наказателно постановление, с което на дружеството “Електроразпределителни мрежи Запад” бе наложена глоба в размер на 60 000 лева.

Дружеството обжалвало постановлението, твърдейки, че е незаконно. След анализ на доказателствата и техническата експертиза, съда обаче призна жалбата за неоснователна и потвърди санкцията и нейната сума.

Според съда в този случай не били установени фактори, които да доведат до значителни отклонения в напрежението, и няма основание да бъдат извън допустимите граници от +10/-15%. Това не е първата подобна санкция на електроразпределителните дружества в региона, тъй като в течение на текущата година съдилищата в Монтана потвърдиха и други подобни санкции с големи суми за предоставена некачествена електроенергия в село Трайково, община Лом, и село Лехчево, община Бойчиновци.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...