Откриват “Сурва” 2024 в Перник, най-големият маскараден фестивал в Европа

Дата:

Международният фестивал на маскарадните игри “Сурва” започва днес в Перник с юбилейното си 30-годишно издание. Събитието ще представи рекорден брой участници, които ще представят своите традиции и обичаи. Очаква се участието на над 10 хиляди участници, включително 17 чуждестранни маскарадни групи. Фестивалът ще продължи до неделя.

Днешната програма включва откриването на Научна конференция на тема “Маскарадът и локалната общност” в Регионалния исторически музей, след което ще бъдат отворени творчески ателиета и маскарадни работилници за деца в Общинския младежки дом.

Днес ще се проведе младежкото дефиле “Сурвакариада”, в което ще участват 1100 ученици от пернишките училища. На обяд ще бъде стартиран конкурсът с маскарадни групи от цялата страна. В галерия “Кракра” ще бъде представена традиционната съвместна изложба на художници от Перник – “Сурва арт”.

Официалното откриване на фестивала ще се проведе вечерта от 18:00 часа с грандиозен спектакъл и специални изненади.

През целия уикенд в Мемориала на миньорския труд ще бъде организирана забавна зона за събития и забавления, където ще има диджеи и електронна музика, както и множество други атракции и активности.

Освен маскарадните дефилета, гостите на Перник ще имат възможност да посетят изложбите в Регионалния исторически музей, както и Подземния минен музей, уникален за Балканския полуостров. Фестивалът “Сурва” в Перник е с над 57-годишна история и е най-големият маскараден форум на Балканите, като през 2015 г. беше включен в списъка на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Под натиск на общински съветници: Общината в Пазарджик ще възобнови финансирането за ФК „Хебър“

След категоричната победа на пазарджишкия футболен отбор „Хебър“ с...

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...