Грипна епидемия в Пазарджишка област от днес

Дата:

В област Пазарджик е обявена грипна епидемия, според съобщение на Ирина Атанасова, главен експерт в Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Поради увеличаването на случаите на остри респираторни заболявания (ОРЗ) и грип, директорът на РЗИ Пазарджик, д-р Димитър Савов, въведе временни противоепидемични мерки до 2 февруари.

Според заповедта се спира изпълнението на планови консултации за здрави бременни жени и деца, профилактични прегледи и задължителни имунизации. Посещенията на външни лица и свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги се отлагат. Също така се въвежда стриктен филтър в детските заведения и училищата, за да се предотврати достъпът на деца със симптоми на грип и ОРЗ. Болните деца се препращат към домовете им, а лицата от персонала също не трябва да работят при симптоми на заболяването.

Въпреки мерките, учебните занятия в училищата в област Пазарджик не се преустановяват.

От РЗИ Пазарджик се препоръчва носенето на маски при посещения в лечебните заведения, аптеките и закрити обществени места с голямо количество хора. Поддържането на лична хигиена и спазването на правилата на респираторния етикет, както и здравословното хранене и ежедневният режим, се препоръчват като важни мерки за профилактика на грипа.

Напомня се, че грипната епидемия е обявена и в други области на страната като Габрово, Пловдив, Плевен, Варна, Бургас и София-област, като в област Смолян е в сила от 18 до 24 януари.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...