Няма да има промяна в цената на горивата след продажбата на “Лукойл”

Дата:

Енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), Мартин Владимиров, заяви, че цените на горивата в България няма да се променят при продажбата на “Лукойл”. Според него цените в момента трябва да са по-ниски с 20-30 стотинки. Той добави, че няма основание за паника, че България ще остане без гориво след продажбата на рафинерията в Бургас.

Мартин Владимиров посочи, че “Лукойл” е генерирал значителни печалби през последните 18 месеца, продавайки горивата си в България с марж на печалба между 50 и 35 стотинки на литър. Той обяви, че “Лукойл” е използвал дерогацията и получил преференциално третиране от българските власти, което му позволи да създаде монопол върху пазара на горива, особено на едро.

Според експерта, в момента има наддаване за рафинерията, и съществуват сериозни икономически интереси за запазването й, включително и от Руската федерация. Той посочи, че рафинерията е в изгодна позиция благодарение на дерогацията, която прави цената й по-висока отколкото би била без тази дерогация.

Мартин Владимиров изрази съмнение в ползите от дерогацията за България и посочи, че цените на горивата у нас на едро преди данъци и такси са между 5-7% по-ниски от средните в Европа. Той отбеляза, че през миналата година, когато беше поискана дерогацията, не беше представен аналитичен доклад или становище по този въпрос. Той разясни, че може да се замести руския петрол с множество различни видове суров петрол, а не е необходимо да се инвестират 500 милиона лева за тази цел.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...