Илияна Йотова беше гост на българската общност в унгарския град Халастелек

Дата:

Вицепрезидентът на България, Илияна Йотова, посети българската общност в унгарския град Халастелек, като я описа като “естествен мост” в отношенията между България и Унгария. В Халастелек се намира първото българско самоуправление в Унгария, което е създадено от българските имигранти в миналото. В началото на града все още има два надписа с името му – на унгарски и на български.

По време на посещението си, Илияна Йотова почете паметника “Български дулап”, издигнат в чест на българските градинари, които основно са били емигрантите от България. Тя се срещна с представители на местната власт и на Българското самоуправление в Халастелек.

Вицепрезидентът подчерта историческите връзки между българския и унгарския народ и благодари на унгарската държава за политиката към различните етнически общности, насърчавайки запазването на техния език, култура и идентичност. Тя удостои председателя на Българското самоуправление в Халастелек, Никола Кушев, с почетния знак на вицепрезидента за неговите заслуги в развитието на българската общност в Унгария.

По повод на Деня на българо-унгарското приятелство, ще бъде представена и обща изложба “Българо-унгарско приятелство” в Българския културен институт в Будапеща.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...