Борислав Сарафов: Обществото очаква активна работа, ние сме длъжници на обществото

Дата:

Изпълняващият функции главен прокурор на България, Борислав Сарафов, изрази мнението, че прокуратурата трябва да се промени и да бъде оценена от обществото, а не само от вътрешните си структури. Той представи пред Пленума на Висшия съдебен съвет резултатите от ревизии и проверки на работата на прокуратурата.

Сарафов подчерта, че обществото очаква активна работа от прокуратурата, и че тя трябва да бъде на разположение на гражданите. Той заяви, че в прокуратурата са съзнавани системни проблеми и грешки, които трябва да бъдат коригирани. Сарафов спомена и злоупотребата с лични проверки, извършвани от прокурори от Върховната касационна прокуратура по разпореждане на бившия главен прокурор Иван Гешев. Някои от тези проверки са насочени срещу членове на Висшия съдебен съвет.

Сарафов разкри, че са проведени проверки относно над 70 недовършени досъдебни производства, свързани с престъпления, извършени от лица със защита или членове на правителството. Мнозина от тези проверки показаха нарушения и са били предоставени на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет с предложение за налагане на дисциплинарни наказания на прокурори и следователи. Сред тях бяха и прокурорът Невена Зартова, административният ръководител на Софийска районна прокуратура, както и прокурорът от ВКП (Варненска казуса прокуратура) Максим Колев.

Седем преписки, свързани с казуса “Осемте джуджета”, бяха също проверени, и нарушенията, констатирани в тях, доведоха до предложения за налагане на дисциплинарни наказания на седем прокурори и следователи.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...