НСТС обсъжда днес Бюджет 2024

Дата:

На срещата на Тристранния съвет, която ще се проведе днес от 11:00 часа, ще бъде обсъден бюджетът за 2024 година. Предварително социалните партньори коментираха бюджетите на Данък “Обществено осигуряване” и Националната здравно-осигурителна каса. След тези обсъждания те ще представят мненията си по цялостната финансова рамка, която е изчислена при дефицит от 3% на начислена основа, средногодишна инфлация от 4,8% и ръст на икономиката от 3,2%.

Бизнесът изрази недоволство и не подкрепи проектобюджета. Национално представените работодателски организации изразиха тревога заради предвиденото рязко нарастване на дълга, което съмнително влиза в темпа на икономически растеж. Според тях, бюджетът може да излезе извън 3% дефицит, необходим за присъединяване към еврозоната. Министърът на финансите Асен Василев отговори, че този дефицит е необходим за успешното присъединяване към еврозоната, и ако не бъде постигнат, това ще означава провал на целта.

Премиерът Николай Денков определи различията по бюджета между партиите, подкрепящи правителството, като “преодолими”. В съкратен график се обсъдиха въпроси като забраната за внос на руски петрол и работата на бургаската рафинерия.

Проектът на бюджет на Държавното обществено осигуряване за 2024 година предвижда разходи от 24 343 000 000 лева. За пенсии са необходими 21 607 000 000 лева, а за болнични и майчинство – близо 2 000 000 000 лева. Проектът предвижда индексация на всички пенсии с 11% по Швейцарското правило от 1 юли 2024 г. За самотните възрастни хора с вдовишка добавка също от 1 юли ще бъде увеличена тази добавка на 30% от пенсията на починалия съпруг.

Предвидени са и облекчения за бизнеса, включително плащане от страна на НОИ на първите два дни от болничните вместо първите три. Бюджетът предвижда и замразяване на минималния и максималния дневен размер на обезщетенията за безработица, което води до недоволство от страна на синдикатите.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

На официална церемония в Стокхолм бяха връчени тазгодишните Нобелови награди

Кралят на Швеция, Карл Шестнадесети Густав, връчи тазгодишните Нобелови...

27 мигранти са се опитали да преминат нелегално в България от Турция

Турските погранични власти в района на ГКПП Дерекьой/Малко Търново...

Атлетико Мадрид победи с 2:1 у дома Алмерия 

Атлетико Мадрид се наложи с резултат 2:1 у дома...

Диана Петкова завърши осма на финала на 50 метра бруст в Румъния

Диана Петкова завърши на осмо място във финала на...