Николай Денков ще посети днес Виена

Дата:

Министър-председателят на България, Николай Денков, направи посещение във Виена, където се срещна с австрийския канцлер Карл Нехамер. По време на тази среща те обсъдиха важни въпроси и взаимни интереси между двата народа.

Срещата започна с частни разговори между Денков и Нехамер, след което бяха проведени двустранни разговори с участието на българската делегация, която включваше и министъра на вътрешните работи Калин Стоянов и заместник-министъра на външните работи Елена Шекерлетова.

В рамките на визитата, акад. Николай Денков посети и австрийския парламент, където проведе среща с председателите на комисиите по въпросите на Европейския съюз, по външна политика и по вътрешни работи. Също така, той се срещна с председателя на парламентарната група “Австрия-България, Румъния” – д-р Харалд Трох и с народни представители от различни политически формации.

Президентът Денков също се срещна с Георг Книл, председател на Обединението на австрийските индустриалци, и с висши мениджъри на големи австрийски компании, които оперират на българския пазар.

Важно беше отбелязано, че наскоро българският премиер Николай Денков изрази подкрепата си за членството на България в Шенгенското пространство, като заяви, че Австрия и Нидерландия ще спечелят от това. Този въпрос е актуален, след като Нидерландия обяви, че ще блокира приемането на България в Шенген на срещата на 8 декември 2022 г., но ще подкрепи членството на Румъния и Хърватия.

Шенгенското пространство е от съществено значение, тъй като гарантира свободно движение на гражданите в рамките на 27 държави, сред които са 23 страни членки на Европейския съюз. Това пространство обхваща и четири асоциирани държави – Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. Основната цел на Шенгенското сътрудничество е премахването на контрола на границите и свободното движение на хората между държавите-членки.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля напишете вашия коментар
Моля оставете вашето име

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Интер победи Наполи с 3:0

Интер записа убедителна победа с 3:0 над Наполи в...

Зографски 18-и в четвъртия кръг на световната купа по ски скокове

Българинът Владимир Зографски завърши на 18-то място в четвъртия...

Лудогорец разгроми Ботев Враца с 5:0

Лудогорец записа убедителна победа с 5:0 срещу Ботев Враца...

Пиеси на Недялко Йорданов и Стефан Цанев оценени високо от турската публика

В Турция се наблюдава голям интерес към театралните произведения...