Макрон се обяви за хуманитарна пауза в Ивицата Газа

Дата:

Израелската армия съобщи, че след близо 10-часови сражения успяла да превземе база на палестинската групировка “Хамас” в северната част на ивицата Газа. Говорител на израелските сухопътни сили отбеляза, че в битката са участвали и бойци на “Ислямски джихад”, и че от базата е било конфискувано голямо количество оръжия.

Същевременно, френският президент Еманюел Макрон призова за хуманитарна пауза в ивицата Газа на международна конференция в Париж, посветена на решаването на хуманитарната криза в региона. Палестинският премиер присъства на събитието, но представител на Израел липсва.

Макрон заяви, че ситуацията в Газа се влошава всеки ден и настоятелно призова за “незабавна хуманитарна пауза,” която би защитила цивилното население. Той обяви, че Франция ще увеличи помощта си за Газа до 100 милиона евро.

Президентът подчерта важността на зачитането на правата на цивилното население в конфликта и призова за прекратяване на финансирането на терористичната групировка “Хамас” и санкции срещу тези, които са свързани с атаките, които доведоха до настоящия конфликт.

Мартин Грифитс, координаторът на ООН за хуманитарната помощ, предупреди, че конфликтът в Газа може да се разрастне в целия регион и заяви, че ООН не може да бъде част от предложение за изолиране на палестинците в “зони за сигурност.” Той не подкрепи тази идея и призова за решение, което зачита правата и нуждите на палестинците.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля напишете вашия коментар
Моля оставете вашето име

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

ЦСКА 1948 победи Хебър с 3:1 в Пазарджик

ЦСКА 1948 постигна победа с резултат 3:1 срещу Хебър...

Земетресение с магнитуд 7,6 разтърси Минданао, Филипините

Днес земетресение с магнитуд 7,6 разтърси Минданао, Филипините, според...

САЩ обявиха, че внасят 3 милиарда долара в най-големия световен фонд за климата

Американската вицепрезидентка Камала Харис обяви на конференцията на ООН...

Израел е уведомил арабските държави, че иска буферна зона в следвоенна Газа

Израел е уведомил няколко арабски държави, включително Египет, Йордания,...