ЕС започва разследване на TikTok и YouTube във връзка с мерките за защитата на децата

Дата:

Европейският съюз (ЕС) обяви, че ще проведе разследване на популярните видеоплатформи YouTube и TikTok, които са собственост на американска и китайска компании съответно. Целта на разследването е да се определи какви мерки предприемат тези платформи, за да защитят безопасността на непълнолетните потребители в своите услуги.

Европейската комисия (ЕК) изпрати официални искания за информация до TikTok и YouTube, като това е първата стъпка в рамките на процедурите, стартирали съгласно новия закон на ЕС за цифровото съдържание (DSA). ЕК желае да разбере какви мерки са взели платформите, за да спазят закона и да гарантират безопасността на децата, особено по отношение на рисковете за тяхното физическо и психическо здраве.

DSA е част от усилията на ЕС да регулира дейността на големите технологични компании и включва изисквания за по-ефикасна борба с разпространението на незаконно и вредно съдържание, както и дезинформация.

Съгласно DSA, платформите, които нарушават закона, са заплашени с глоби, които могат да достигнат до 6% от техния оборот.

YouTube и TikTok трябва да предоставят отговори на исканията за информация до 30 ноември.

Този ход на ЕС се вписва в общата стратегия за регулиране на технологичните гиганти и защита на потребителите, особено непълнолетните. Новият закон DSA включва и забрана за насочена реклама към лица под 17-годишна възраст.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

На официална церемония в Стокхолм бяха връчени тазгодишните Нобелови награди

Кралят на Швеция, Карл Шестнадесети Густав, връчи тазгодишните Нобелови...

27 мигранти са се опитали да преминат нелегално в България от Турция

Турските погранични власти в района на ГКПП Дерекьой/Малко Търново...

Атлетико Мадрид победи с 2:1 у дома Алмерия 

Атлетико Мадрид се наложи с резултат 2:1 у дома...

Диана Петкова завърши осма на финала на 50 метра бруст в Румъния

Диана Петкова завърши на осмо място във финала на...