Дания планира въвеждане на нова такса върху самолетните билети

Дата:

Датското правителство планира да наложи нов данък в размер от средно 100 крони (приблизително 13,50 долара) върху всеки самолетен билет. Финансовият министър Йепе Брус Кристенсен обяви тази инициатива. Таксата ще бъде въведена постепенно, започвайки със 70 крони през 2025 година и увеличавайки се с течение на времето, като достигне пълния си размер през 2030 година.

Полетите в Европа ще бъдат облагани с данък в размер на около 8 евро, полети със средна дължина, например до Ню Йорк – с около 32 евро, а дългите полети – с около 52,30 евро.

Министърът за климата Ларс Огорд посочи, че Германия и Швеция са вече наложили подобни такси. В Германия този данък върху самолетните билети беше въведен през 2011 година и годишно събира около 1 милиард евро от авиокомпаниите.

Очаква се, че приходите от новата данъчна мярка в Дания към 2030 година ще достигнат 160 милиона евро. Тези средства ще бъдат използвани за подкрепа на прехода на авиационния сектор към по-екологични двигатели, както и за помощ на малките летища в Дания, които вероятно ще се сблъскат с предизвикателства след въвеждането на таксата.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

На официална церемония в Стокхолм бяха връчени тазгодишните Нобелови награди

Кралят на Швеция, Карл Шестнадесети Густав, връчи тазгодишните Нобелови...

27 мигранти са се опитали да преминат нелегално в България от Турция

Турските погранични власти в района на ГКПП Дерекьой/Малко Търново...

Атлетико Мадрид победи с 2:1 у дома Алмерия 

Атлетико Мадрид се наложи с резултат 2:1 у дома...

Диана Петкова завърши осма на финала на 50 метра бруст в Румъния

Диана Петкова завърши на осмо място във финала на...