Отбелязват се 34 години от падането на Берлинската стена

Дата:

Кай Вегнер, кмет на германската столица, участва във възпоменателна церемония по повод 34-ата годишнина от разрушаването на Берлинската стена и отбеляза важността на гражданите на Източна Германия, които са се бориха за обединението на страната под демократично управление. Той подчерта, че техните усилия и жертви са допринесли за обединения и свободен Берлин, в който няма стена или политически затвори.

Събитията, свързани с разрушаването на Берлинската стена, настъпват през нощта на 9 ноември 1989 г. Полицаи от Източна Германия отворят пропускателния пункт към Западен Берлин след масови протести и струпване на граждани пред него. Това се случва въпреки забраната за пътуване, наложена от комунистическото правителство на Източна Германия. Този исторически момент отбелязва началото на края на разделението на Германия и обединението й.

Алекс Клаусмайстер, директор на фондация “Берлинската стена,” подчерта важността на западните ценности, свързани със свободата и призова за защита на тези ценности, като ги предаваме на бъдещите поколения.

Събитията около падането на Берлинската стена отразяват колапса на комунистическото правителство в Източна Германия и бързото обединение на страната. В днешно време, мнозина подчертават важността на защита на демократичните ценности и свободата пред различни предизвикателства.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

На официална церемония в Стокхолм бяха връчени тазгодишните Нобелови награди

Кралят на Швеция, Карл Шестнадесети Густав, връчи тазгодишните Нобелови...

27 мигранти са се опитали да преминат нелегално в България от Турция

Турските погранични власти в района на ГКПП Дерекьой/Малко Търново...

Атлетико Мадрид победи с 2:1 у дома Алмерия 

Атлетико Мадрид се наложи с резултат 2:1 у дома...

Диана Петкова завърши осма на финала на 50 метра бруст в Румъния

Диана Петкова завърши на осмо място във финала на...