Какво ще правите, ако всеки месец ви дават 1200 евро просто така?

Дата:

Представяте ли си да ви подаряват всеки месец по 1200 евро просто така? Какво бихте правили с тези пари? 122 души в Германия имаха възможността да изпробват този модел в продължение на три години, пише Дойче веле.

Доминик Шифър е имал възможността да изпробва това, за което много други мечтаят: в продължение на три години е получавал безусловен базов доход от 1200 евро всеки месец – просто така. “Това ме промени”, казва 28-годишният парамедик.

Този месец той ще получи последния паричен превод, след което експериментът приключва. Всичко започнало през 2021 година с един имейл, от който Шифър научил, че е избран за проекта – заедно с още 121 други участници.

Отначало Шифър не можел да повярва; все пак около два милиона души били кандидатствали за този експеримент. “За мен това беше като печалба от лотарията”, казва той пред АРД. “Първоначално изпаднах в еуфория, а след това започнах да мисля какво мога да направя с тези пари”, казва той пред изданието.

Променят ли парите хората? Какво правят парите с хората? В рамките на тригодишния експеримент от Германския институт за икономически изследвания (DIW) и сдружението “Моят базов доход” (Mein Grundeinkommen) искат да разберат точно това.

Това е първото в Германия дългосрочно проучване на безусловния базов доход и неизследвана научна територия, казва ръководителят на проекта Юрген Шуп от DIW: “Искаме да знаем какво се случва с хората, които всъщност не се нуждаят от тези допълнителни пари”, добавя той, цитиран от АРД.

Доминик Шифър е продължил да работи въпреки безусловния базов доход. Но по-малко, уточнява той. Преди това парамедикът е работел на две места на непълен работен ден, защото е трябвало да изплаща заем.

“Благодарение на базовия доход най-накрая вече не ми се налагаше да мисля: имам ли изобщо пари да предприема нещо? Станах по-решителен, по-весел и излизам повече навън”, казва Шифър.

Сега той вече можел да си плати и застраховката срещу нетрудоспособност, да започне шофьорските курсове за камион и дори да отиде на почивка, споделя 28-годишният парамедик. Подкрепа от различни политически лагери Сдружението “Моят базов доход” и преди е раздавало такива допълнителни доходи.

“Научихме, че това не прави хората мързеливи. Напротив даже”, казва основателят на сдружението Михаел Бомайер. По думите му хората стават по-щастливи на работните си места и имат усещането, че сами определят как да живеят, че са по-малко зависими от външни фактори.

Проучването има за цел да провери това. То се следи отблизо и от политиците. Идеята среща поддръжници в целия политически спектър, макар и небезусловно. Зелените са включили изплащането на безусловен базов доход в своята програма и искат да обединят социалните помощи.

“При детските надбавки никой не поставя под съмнение факта, че всички ги получават. Така трябва да стане и с базовия доход”, казва Волфганг Щренгман-Кун, говорител на Зелените по въпросите на трудовия пазар. “И той ще се приспада от данъка върху доходите.

Това е по-скоро авансово плащане към хората и знак към тях да направят нещо с тези пари”, добавя той. С коалиционен партньор като свободните демократи обаче е трудно да се прокара решение за безусловния базов доход.

“Да получаваш безусловни пари от другите, въпреки че сам можеш да работиш, не е справедливо”, казва Йенс Тойтрине, един от техните говорители.

Въпреки това Свободната демократическа партия вижда смисъл в идеята за обединяване на всички социални помощи в едно плащане, включително детските надбавки и жилищните помощи, защото това може да намали държавната бюрокрация.

Тойтрине обаче си го представя по-скоро като освобождаването от данък върху общия доход до определен праг, след достигането на който ще се плащат данъци, добавя АРД.

Социалдемократите са по-скоро скептични, християндемократите имаха преди време своя собствена концепция за въвеждането на безусловен базов доход, но междувременно са против него, което важи също и за десните популисти от “Алтернатива за Германия”.

“За момента безусловният базов доход изглежда утопия”, признава на този фон ръководителят на проучването на DIW Шуп. В дългосрочен план обаче той смята, че е възможно да се въведе универсално, небюрократично гарантирано плащане – като основен компонент от социалната система, посочва АРД.

Резултатите ще бъдат обявени в началото на 2025 г. Оттук нататък Доминик Шифър отново ще трябва да се справя без базов доход.

За него равносметката от последните три години е смесена: лично на него безусловният доход му е дал немалко, но пък той се пита как би се отразило това на хората, ако той бъде въведен за всички в цялата страна – например дали цените няма да се повишат, защото всички ще имат повече пари?

Този, но и много други въпроси около идеята за въвеждане на безусловен базов доход в Германия се без отговор, заключава АРД. Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Ердоган се обяви за добри отношения и със Запада, и с Изтока

"Създаването на нови уравнения във външната политика" не е...

Автобус се разби и застана вертикално върху изход на тунел край Барселона

Във вторник автобус, превозващ работници на "Индитекс", се разби...

Нобелови лауреати подканват Лукашенко да освободи политическите затворници

Десетки нобелови лауреати призоваха в отворено писмо президента на...

Кремъл не разбира какво има предвид Зеленски под “втора мирна среща на върха”

Кремъл все още не разбира какво има предвид Владимир...