Фитнесът опразва джоба, връщат високото ДДС

Дата:

От 1 юли фитнесът поскъпва. Променя се ДДС-то за фитнес залита – от 9% се връща на 20%. По-ниската ставка обаче остава за ресторантьорите, която ще важи до края на 2024 година.

Диференцираното ДДС за ресторанти, туроператори, фитнеси и спортни зали бе въведено от кабинета на Бойко Борисов като антиковид мярка. Депутатите запазват закона за намаленото ДДС няколко пъти след множество протести на ресторантьорите то да остане на 9%.

Очаква се увеличението на ставката на ДДС-то за фитнесите да доведе и до по-скъпи карти за фитнес маниаците, пише “Телеграф”. Последните статистически данни показват, че 40 процента от българите са затлъстели. Масово това са деца между 3 и 4-годишна възраст.

“За съжаление не само децата са затлъстели. В челните места на класацията сме по затлъстяване на цялата нация. Физическата активност не е популярна в България. За съжаление срещаме малка правителствена подкрепа, за да я развиваме.

Децата се учат от своте родители – ако те не спортуват, не им дават добър пример.. това се отразява на децата”.  Това заяви в ефира на “Събуди се” председателят на Българската асоциация за здраве и фитнес Петър Ангелов.

По думите му държавата трябва да подкрепя фирмите в грижата за общественото здраве. “Един добър пример за това бе ДДС-то, което от понеделник би трябвало да се вдигне от 9 на 20 процента. Ние извършваме един вид обществена дейност”, подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Ердоган се обяви за добри отношения и със Запада, и с Изтока

"Създаването на нови уравнения във външната политика" не е...

Автобус се разби и застана вертикално върху изход на тунел край Барселона

Във вторник автобус, превозващ работници на "Индитекс", се разби...

Нобелови лауреати подканват Лукашенко да освободи политическите затворници

Десетки нобелови лауреати призоваха в отворено писмо президента на...

Кремъл не разбира какво има предвид Зеленски под “втора мирна среща на върха”

Кремъл все още не разбира какво има предвид Владимир...