Днес отбелязваме Антоновден

Дата:

На 17 януари, православната църква почита паметта на свети Антоний Велики, а този празник е известен като Антоновден в народните обичаи. Свети Антоний Велики е първият отшелник, който създава манастир. Живял е в пустинята в усамотение, където привличал болни и страдащи, помагал им и беседвал с тях.

Свети Антоний починал на 17 януари 356 година на 105-годишна възраст, а по-късно мощите му били открити и пренесени във Виена. В народните вярвания Антоновден е считан за “тежък” празник, когато обикалят лудост и бесове, а светецът е този, който ги прогонва.

Този ден се свързва и с предпазване от болести. Жените изпичат содени питки, които дупчат отгоре с масур или вилица, за да предотвратят дупченето на децата от шарка. Традиционно на трапезата присъства содена питка, тутманик и пълнена кокошка. Не се приготвя свинско месо, за да се предпазят от различни болести.

На този ден също така имен ден празнуват хора с имена като Антон, Андон, Антоан, Антония, Антонина, Антоанета, Тончо, Тоня, Дончо, Донко, Донка.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...