Днес е ден за размисъл

Дата:

На 28 октомври се налага забрана на предизборната агитация съгласно Изборния кодекс (ИК) в България. Тази забрана влиза в сила веднага след полунощ (00:00 часа) на този ден и продължава до края на изборния ден в 20:00 часа. В случай на наличие на негласували избиратели пред изборната секция, изборният ден може да бъде удължен до 21:00 часа.

Местните власти имат право да забранят продажбата на алкохол на територията на съответната община в този ден.

Социологическите агенции имат забрана да публикуват резултати от допитвания до общественото мнение по въпросите, свързани с изборите, 24 часа преди изборния ден и до обявяването на край на изборния ден. Това важи на територията на цялата страна, съгласно разпоредбите на Изборния кодекс.

В деня на изборите се забранява поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която се намира изборното помещение. Секционната избирателна комисия има задължението да премахне такива материали, а при необходимост може да сътрудничи с кмета или кметския наместник и с органите на Министерството на вътрешните работи.

Агитационни материали, свързани с изборната кампания, могат да бъдат създавани и разпространявани само по време на предизборната кампания. Тези материали трябва да съдържат информация за техния източник и да включват предупреждение, че купуването и продаването на гласове е престъпление. Допуска се забраната на унищожаването и заличаването на агитационни материали, поставени съгласно предвидените в ИК правила, до края на изборния ден.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля напишете вашия коментар
Моля оставете вашето име

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Хосе Карерас с концерт тази вечер в зала 1 на НДК

Този вечер Хосе Карерас ще представи концерт в зала...

Днес отбелязваме Международния ден на хората с увреждания

Денят на хората с увреждания, отбелязван от 1992 г.,...

Борис Бонев: ГЕРБ не ме искат начело на СОС, защото ще извадя “кирливите им ризи”

Столичният общински съветник Борис Бонев от "ПП-ДБ (Спаси София)"...

Луксозен автомобил заседна на Северния плаж в Бургас

На Северния плаж в Бургас луксозен автомобил с украинска...