Софиянци няма да гласуват с машини, каза шефът на ЦИК Камелия Нейкова

Дата:

Докладът на Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС) съдържа информация, която предизвика недоверие в изборния процес и подозрение за компрометиране на машинното гласуване, заяви председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК), Камелия Нейкова. Тя сподели тази информация в предаването “Денят започва” по БНТ и добави, че избирателното право ще бъде осигурено чрез гласуване с хартиени бюлетини.

По думите на Нейкова, този доклад е предоставен на нея и ЦИК през вечерта на 26 октомври и съдържа информация за неправомерни действия, свързани със сигурността на машинното гласуване. Нейкова сподели, че след този сигнал тя свикава заседание на ЦИК и контактува с различни органи и участници в изборния процес, включително с министъра на електронното управление.

На заседанието при председателя на Народното събрание Росен Желязков бяха разгледани данните от доклада на ДАНС и решението на министъра на електронното управление относно съответствието на машините. Нейкова поясни, че съгласно изискванията на Изборния кодекс трябва да бъде издадохе решение, което да бъде подписано от ръководителите на Министерството на електронното управление, Българския институт по стандартизация и Българския институт по метрология. Този документ обаче все още не беше подготвен и предоставен на ЦИК.

В резултат на всички тези обстоятелства и предвид важността на доверието в изборния процес, ЦИК взе решение да осигури гласуването чрез хартиени бюлетини на местния вот и да премахне машинното гласуване както на първия, така и на втория тур. Този ход беше направен след сериозно преглеждане на цялата информация, предоставена на ЦИК.

Нейкова изрази надежда, че тази драстичен стъпка не би бил необходим при бъдещи избори и че ще се гарантира по-голяма прозрачност и сигурност в изборния процес. Тя подчерта, че ЦИК не вижда заплаха за честността на изборите, но доверието в системата трябва да бъде възстановено и предпазено.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

На официална церемония в Стокхолм бяха връчени тазгодишните Нобелови награди

Кралят на Швеция, Карл Шестнадесети Густав, връчи тазгодишните Нобелови...

27 мигранти са се опитали да преминат нелегално в България от Турция

Турските погранични власти в района на ГКПП Дерекьой/Малко Търново...

Атлетико Мадрид победи с 2:1 у дома Алмерия 

Атлетико Мадрид се наложи с резултат 2:1 у дома...

Диана Петкова завърши осма на финала на 50 метра бруст в Румъния

Диана Петкова завърши на осмо място във финала на...