Днес е ден за размисъл преди балотажа в неделя

Дата:

Съботният ден преди втория тур на местните избори в България е ден за размисъл и е със решаващо значение. На този ден българските избиратели се подготвят за изборите, на които трябва да изберат 91 кмета на общини, 491 на кметства и 31 на райони.

Важно е да се отбележи, че изборите включват и гласуване с машини, след като Върховният административен съд реши, че това е възможно, отменивайки решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) от първия тур, при което се използваха само хартиени бюлетини. Преди този обрат, ЦИК в последния момент реши да премине към хартиени бюлетини след доклад на ДАНС, който разкри, че заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е свалил кодовете на машините и ги записал на мобилния си телефон и флашка. Този инцидент бе спорен, като самият Стойнов заяви, че справката на ДАНС съдържа неверни твърдения и че видеозаснемането е задължителна част от процедурата по удостоверяване на машините.

Министерството на електронното управление, Българският институт по метрология и Българският институт за стандартизация потвърдиха съответствието на техническите устройства за машинно гласуване, уверявайки българските граждани, че изборите ще бъдат проведени в съответствие с демократичните стандарти.

Този ден е също традиционно известен със забрана за предизборна агитация. Според Изборния кодекс, не е разрешено публикуването на данни от социологически проучвания или допитвания до общественото мнение, както и резултатите и нагласите на избирателите по отношение на подкрепа за определена партия или коалиция до приключването на изборния ден. Тази забрана важи и за социални мрежи като Facebook, Twitter, Viber, YouTube и други медийни услуги.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля напишете вашия коментар
Моля оставете вашето име

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Хосе Карерас с концерт тази вечер в зала 1 на НДК

Този вечер Хосе Карерас ще представи концерт в зала...

Днес отбелязваме Международния ден на хората с увреждания

Денят на хората с увреждания, отбелязван от 1992 г.,...

Борис Бонев: ГЕРБ не ме искат начело на СОС, защото ще извадя “кирливите им ризи”

Столичният общински съветник Борис Бонев от "ПП-ДБ (Спаси София)"...

Луксозен автомобил заседна на Северния плаж в Бургас

На Северния плаж в Бургас луксозен автомобил с украинска...