Премиерът Денков поиска от президента Радев оставката шефа на ДАНС

Дата:

Премиерът на България, Николай Денков, изпрати искане до президента Румен Радев за освобождаване на председателя на ДАНС (Държавна агенция “Национална сигурност”) Пламен Тончев. Денков обяви това по време на брифинг в Министерския съвет.

Правителството координира работата на службите, каза премиерът и допълни, че е загубил доверието в ръководството на ДАНС.Той поясни, че Пламен Тончев е помолен да представи мотивирано предложение за предсрочно освобождаване на заместник-председателя на агенцията Деньо Денев. Вместо да направи такова предложение, Тончев отказа, заявявайки “липса на аргументи”.

Премиерът насочи внимание към факта, че Денев е авторът на справка от ДАНС от 26 октомври, която съдържа непроверени и манипулативни твърдения и внушения. Тази справка бе използвана за саботаж на машинното гласуване на първия тур на изборите.

Денков цитира доклад на Държавната комисия по сигурността на информацията, според който справката от DАНС е в противозаконност и нарушава обществения ред. Освен това, Денков подчерта, че Пламен Тончев не изпълни задължението си и не предостави доклад за потенциални рискове преди изборите.

Президентът Румен Радев следва да разгледа мотивите, предоставени от премиера, и да вземе решение относно освобождаването на Пламен Тончев от поста председател на ДАНС.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля напишете вашия коментар
Моля оставете вашето име

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Земеделските стопани ще получат малко над 3 млрд. лв. тази година, каза министър Вътев

Този петък министърът на земеделието на България, Кирил Вътев,...

Пожар избухна в автосервиз в Бургас

Днес сутрин голям пожар избухна в автосервиз в град...

Хосе Карерас с концерт тази вечер в зала 1 на НДК

Този вечер Хосе Карерас ще представи концерт в зала...

Днес отбелязваме Международния ден на хората с увреждания

Денят на хората с увреждания, отбелязван от 1992 г.,...