Димитър Маджаров получи 2 сертификата за производство по европейския стандарт Защитено наименование за произход (ЗНП). Те са за българско бяло саламурено сирене и българско кисело мляко. Сертификатите са от контролиращ орган към Министерство на земеделието и храните.
Те удостоверяват, че произвежданите от Димитър Маджаров продукти съответстват на европейските критерии и изисквания за качество. ЗНП сертификатите се подновяват само след обстойни проверки.
Защитено наименование за произход е европейски стандарт, който гарантира, че един продукт е произведен в определен географски район и че за производството му са използвани традиционни методи и суровини. Най-важните изисквания на ЗНП за България са две.
Първо, производителят да използва 100% българско сурово мляко в киселото мляко и в бялото саламурено сирене. Суровото мляко може да е краве, козе, овче или биволско, но задължително трябва да е произведено в България. Изискване има и за ЗНП закваската – тя също трябва да е произведена в България.
Второ: съставът на фуражите за животните също трябва да е от култури (ечемик, пшеница, царевица), отглеждани в България. Така ЗНП налага още по-строги изисквания към производителите и дава по-големи гаранции на потребителите, че консумират изцяло български, качествен продукт.
Димитър Маджаров произвежда по ЗНП стандарт сирене от краве, овче, биволско, козе и смес мляко. Със ЗНП знак са и кисело мляко от краве, овче, козе, биволско мляко и краве мляко с каймак.
Саламуреното сирене и киселото мляко на Димитър Маджаров са произведени по класическа технология, традиционни рецепти и са от 100% свежо българско мляко. При производството им се спазват се още по-строги изисквания отколкото при БДС стандарта. 1.
Логото на ЗНП Търсете ЗНП знака върху опаковките на кисело мляко и бяло саламурено сирене от краве, овче, козе, биволско мляко, както и сирене смес, произведени от „Димитър Маджаров“. Логото e върху горната страна на опаковката, както и отстрани.
То се намира до българското национално знаме и надписът „Произведено в България“. 2.
“Автентичен български продукт, произведен от 100% българско мляко“ Надписът „Автентиен български продукт, произведен от 100% българско мляко“ също може да откриете върху опаковките на ЗНП киселото мляко и ЗНП сиренето на Маджаров. 3.
Сдружение „Български традиционни млечни продукти“ Това е асоциацията, благодарение на която българското кисело мляко и българското бяло саламурено сирене бяха вписани в европейския регистър като ЗНП продукти в ЕС.
На произведените от „Димитър Маджаров“ по ЗНП стандарт мляко и сирене този надпис също присъства. 4. Състав Четете внимателно описанията на състава. Автентичното ЗНП кисело мляко и бяло саламурено сирене трябва да са само от българско мляко и с българска закваска.
Те трябва да съдържат полезните Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, изолирани в България. Това също е указано върху опаковката на киселото мляко и на сиренето по ЗНП стандарт на Маджаров.
· Традиционна технология: Сертифицираните по ЗНП производители използват класическа технология на производство и само българско мляко. · Качество: ЗНП киселото мляко и сирене подлежат на още по-строг контрол на качеството.
Като избирате българско кисело мляко и българско бяло саламурено сирене по ЗНП стандарт, вие подкрепяте местното производство. Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase