Най-важното в промяната на тази Конституция е съдебната реформа, коментира Бойко Борисов

Дата:

Най-важното в промяната на тази Конституция е съдебната реформа. Това коментира пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Днес в пленарната зала се обсъждат на първо четене измененията в основния закон. Относно критики от страна на представители на съдебната власт и администрацията на президента, че за тези промени е необходимо свикването на Велико народно събрание, Борисов каза, че в България много хора обичат да се правят на това, което не са. По думите му с промените се случва това, за което от години се е говорило, а именно разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии и “по-малко политика” при назначенията в съдебната власт. Това са за мен съществените неща в Конституцията. Между първо и второ четене би могло да се водят дискусии, би могло по другите теми, както за 3 март казах, че няма да подкрепя промяната на националния празник, има време до декември всичко това да се чуе, каза Борисов.

Относно коментара на Кирил Петков, който посочи, че когато се говори за ротация, без ПП-ДБ не може да бъде сменен никакъв министър, и че Борисов трябва да е горд, че подкрепя такова правителство, лидерът на ГЕРБ отговори: „Гордостта ми блика от всякъде“. Относно ротацията, той припомни, че в споразумението е записано, че при ротацията, Мария Габриел става премиер, а всеки министър минава на оценка. „Още днес те могат да разберат какво е пък без нас да управляват. Според мен това са предизборни изказвания, целящи да надъхват партиите си и на едните, и на другите“, каза Борисов. 

На въпрос дали ДПС трябва да имат свои министри при ротацията, Борисов отговори с реторичен въпрос – защо да нямат, ако от ДПС имат хора, които да могат да се справят по-добре с работата. Попитан дали Делян Пеевски трябва да е министър, Борисов каза, че надали това му е мечта. 

Относно работата в парламента, Борисов каза, че не е доволен, че по някои закони по два-три пъти променят това, което са приели. 

Млада е коалицията, неопитна, набързо някой път се налага да бъдат направени нещата, но в следващите години трябва да бъдем много по-внимателни, повече да се изпипват законите, коментира той. 

/БТА

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...