Денков за ветото на Радев: Няма риск от рязко увеличаване на цените

Дата:

Премиерът на България, Николай Денков, отрече възможността от рязко увеличение на цените на електроенергията след наложеното от президента вето върху измененията и допълненията в Закона за енергетиката. Той подчерта, че либерализацията на пазара на електроенергия е необходима и че регламентът в този закон е предвиден още от 2019 година.

Премиерът посочи, че при подготовката на закона бяха включени механизми, които ще защитават уязвимите групи на населението и че не очаква проблеми при прегласуването на закона.

Денков увери, че цените на електроенергията може да се увеличат със сравнително малък процент, около 2%, но също така могат и да намалеят. Той обясни, че с влизането на нови и по-евтини технологии за производство на електроенергия, цената на тока може да спадне.

Президентът наложи вето върху закона, като се обеспокои от възможните отрицателни влияния върху българските граждани и на стабилността на енергийната система. Ветото подчерта и необходимостта от защита на енергийно бедните и уязвими битови клиенти.

Относно таксата за пренос на руски газ през България, Денков заяви, че приходите от нея ще зависят от количествата газ, които ще влизат в страната, и че целта е създаването на конкуренция, която да бъде в полза на потребителите.

Премиерът коментира и позицията на основния акционер на “ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас”, като поясни, че интересът за рафинерията в Бургас се разглежда отделно от твърденията, че не са били проведени преговори.

Също така, Денков коментира и възможните негативни въздействия върху “Булгартрансгаз” поради въведената такса за пренос на руски газ, като посочи, че тази такса се плаща от “Газпром” и целта е намаляване на печалбите на “Газпром”, които били използвани за финансиране на войната в Украйна.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...