Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Дата:

Санкционираният по закона “Магнитски” бизнесмен Васил Божков, който е със серия от висящи обвинения и се намира под домашен арест, представи новата си политическа платформа – Национално движение “Център”, а след това на брифинг пред журналисти обяви, че ако влезе във властта, ще забрани хазарта.

“Аз съм бил в тези среди и знам как да се справя. Ако съм на власт, ще се справим с него от раз – като го забраним, вреден е. Нищо няма да ѝ стане на държавата без хазарт”, каза Божков, който присъства лично в хотел “Хаят” в София, за да представи проекта и членовете на Управителния съвет и Обществения съвет. Амбицията на проекта е да участва в избори, но Божков не уточни в кои.

“В центъра сме, защото всички се обединяват около нас. За избори в бъдеще – времето ще покаже. Това движение е политическо, естествено е да гледаме натам. Искаме разпускане на парламента и оставка на това измислено правителство”, заяви Божков пред журналисти.

На въпрос какво се случва с предишния му политически проект “Българско лято”, той каза, че е част от движението “Център”. “Българско лято” беше спряна в края на 2021 г., след като партията бе поставена в санкциите по закона “Магнитски”. Божков заяви още, че вижданията на “Център” не се припокриват с разбиранията на нито една партия и не би работил с нито една от политическите групи, които в момента са в парламента. На въпрос каква е политическата ориентация на движението и дали е центристко, той отговори, че в него влизат хора с всякакви разбирания – и евроатлантици, и русофили.

На въпрос каква е позицията на “Център” за войната в Украйна, Божков отговори, че “воюват два братски народа”.

“Не виждам защо трябва да вземаме страна. Ние сме против войната. Защо трябва някои да се крият зад евроатлантически ценности? И двете страни извършват зверства”, коментира Божков.

“Моето виждане е, че не може нищо да се гради, без да се махнат Бойко и Шиши (така той се обръщаше през цялото време към Бойко Борисов и Делян Пеевски – бел. ред.) Спорят Америка и Русия. Ние реално не сме за никого. Ние сме за България”, обясни Божков.

Председател на Управителния съвет на Национално движение “Център” е д-р Дарин Дросев, преподавател по логика и философия. През 2022 г., в 47-ото Народно събрание, той става нещатен сътрудник на тогавашния депутат от “Продължаваме промяната” Андрей Гюров, който в момента пък е подуправител на Българската народна банка.

Сред другите членове са инж. Петър Стефанов, системен инженер и магистър по киберсигурност, Румен Стоянов – изпълнителен директор на сдружение Кметове на кметства, Емилия Божинова – реставратор.

Стоянов е бивш кмет на Калофер. Той е сред участниците в Инициативния комитет за запазване на 3 март като национален празник. Силна подкрепа за комитета даде президентът Румен Радев, а според някои политици организацията ще прерасне в партия, зад която ще застане именно държавният глава. Стоянов също така е казвал в свои участия в медиите, че много кметове биха подкрепили Румен Радев, ако си направи партия.

В обществения съвет влизат Десислава Ковачева, режисьор и продуцент, както и Севтин Реджеб и адвокат д-р Атанас Бояджиев, който е доктор по история и археология. Дамян Качулски е председател на Изпълнителния съвет. Ковачева е продуцент на филма “Ботев” на режисьора Максим Генчев. Заедно с него е и сценарист на лентата. На последните местни избори Качулски беше кандидат за кмет на Симитли от Съюза на свободните демократи. Партията беше създадена през 2001 г. от бившия кмет на София Стефан Софиянски, който е сват на Васил Божков. Той ѝ беше лидер до 2013 г.

“Тези двамата – Бойко и Шиши, ги е страх. В последните години управляват в сянка, криейки се зад проксита. България е застрашена да престане да съществува и българската нация да изчезне. Трябва да се изправим и да застанем срещу тях. Срещу мен опитаха всичко. Какво постигнаха? Нищо. Единствено ме забавиха да постоя повече в Дубай”, коментира пред гостите по време на представянето Божков.

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

По думите му “тяхното изчезване” ще бъде ново начало за България.

“При нас има хора от различни възрасти, етноси и политически пристрастия, но всички тук сме с една цел – да се преборим с мафията, с хунтата”, обяви Божков, който се представя за идеолог и инициатор за създаването на новата платформа.

“Аз не съм ги събирал. То се е образувало само, но не съм избирал никого”, отговори Божков на въпрос как е събрал хората около проекта.

Той подчерта, че изобщо не се притеснява от делата срещу него и заради това се е прибрал в България. На въпрос дали познава убития преди месец Мартин Божанов-Нотариуса, Божков каза: “Не съм го чувал, не съм го виждал. Такива има още много. За мен проблемите са от главата. Рибата се вмирисва откъм главата.”

“Не се страхувам от Бойко и Шиши”: Васил Божков представи новия си проект “Център” (видео)

“35 години една мафия, наричаща себе си политици, ни лъже и мами. Резултатът – нямаме икономика, нямаме бизнес, нямаме здравеопазване, нямаме образование, нищо нямаме. Тези, които наричат себе си политическа класа, са патологични лъжци и крадци. Те крадат парите ви, бъдещето, настоящето, здравето. Те се опитват да откраднат и истината. Те са група бандити, една мафия, овладяла държавата, а ние сме гражданите на България”, обяви Божков пред гостите и учредителите на новия проект.

В залата той обяви, че Борисов е докарал страната до национална катастрофа и въпреки това продължава да управлява и сега чрез “проксита като ИТН, “Възраждане”, “Продължаваме промяната”.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...

Гръцките фермери продължавт с протестите

Земеделските производители в Гърция решиха да продължат протестите си...