Германският канцлер Олаф Шолц и украинският президент Володимир Зеленски подписаха в Берлин двустранно споразумение за сигурност

Дата:

Украинският президент Володимир Зеленски и германският канцлер Олаф Шолц подписаха в Берлин двустранно споразумение за сигурност. Те коментираха и новината за смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални, който излежаваше присъда в наказателна колония в Далечния север.

Зеленски пристигна в Германия днес преди обяд и подписа споразумение за сигурност с Германия. След това ще отлети за Париж, за да подпише подобно споразумение с Франция. Вече има и подписано споразумение с Великобритания.

Подробности за съдържанието на споразумението все още не са налични.

“Нашето споразумение за сигурност с Украйна е историческо. За първи път в своята история Федерална република Германия действа като държава-гарант”, посочи германският министър на отбраната Борис Писториус. Той добави, че основната цел на споразумението е свързана с артилерията и противовъздушната отбрана.

Страните членки на НАТО се споразумяха миналата година да сключат дългосрочни споразумения с Украйна, с които да гарантират сигурността й. Това трябва да замести членството на страната в НАТО, което засега не е на дневен ред. Тези споразумения обаче не задължават страните да влизат във въоръжен конфликт с нападателя на Украйна, каквото споразумение иначе има в НАТО.

Германия е гарантирала военна помощ и помощ за възстановяване на Украйна в размер на 1,1 милиарда евро. Берлин ще продължи да подкрепя украинците в защитата им от агресора Русия, посочи Шолц.

Двамата лидери коментираха новината за смъртта на руския опозиционен Алексей Навални.

“За мен е ясно – Навални е убит като хиляди други. Путин убива. Затова той трябва да загуби войната, всичко”, заяви Зеленски. Той призова Путин да бъде подведен под отговорност.

“Най-късно сега трябва да е станало ясно на всички какъв режим има в Русия”, заяви и канцлерът Шолц. “Научихме с ужас, че Навални е мъртъв. Срещнах се с Навални в Берлин, когато се възстановяваше от атентата срещу него. Обсъдихме решението му да се върне в Русия и вероятно сега той е платил за тази смелост с живота си. Сега знаем точно какъв е този режим. Който изразява критика в Русия и се застъпва за демокрацията, трябва да се страхува за сигурността и живота си”.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...

Гръцките фермери продължавт с протестите

Земеделските производители в Гърция решиха да продължат протестите си...