95 години от своето създаване отбеляза Столична библиотека

Дата:

На 24 октомври, Столична библиотека отбеляза 95-годишнината от своето създаване с поредица от важни събития. Първото от тях беше откриването на Кабинета с личната библиотека на Кирил Христов, част от литературния музей “Бележити българи”. Вече съществуват кабинети с лични библиотеки на Константин Стоилов и Симеон Радев в рамките на този музей.

На тържествената церемония присъства г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична Община, която връчи Плакет “Герба на София” на г-жа Юлия Цинзова, директор на Столична библиотека.

Юлия Цинзова припомни, че на 24 октомври 1928 г., ген. Владимир Вазов издава разпоредба, с която създава Културен комплекс, включващ библиотека, архив, галерия и музей на София. Тези четири институции продължават да работят самостоятелно и до ден днешен. Столична библиотека през тези 95 години е събрала и запазила хиляди издания. Освен това, тя активно дигитализира ценните библиотеки на български писатели и държавници. Библиотеката на София разполага с фонд от 1 милион книги, 5 филиала, модерен Детски център, дигитална Тийн лаборатория и има най-голямото си богатство в лицето на 89-те хиляди читатели. Само през една година има близо 22 хил. нови читатели, 630 хил. заети книги, 21 хил. нови заглавия на издания и 500 хил. посещения.

Кметът Йорданка Фандъкова благодари на служителите на Столична библиотека и подчерта важността на децентрализацията на културата. Тя подчерта необходимостта да се навигира младите хора към културата и четенето, а Столична библиотека прави това изключително успешно, включвайки дигитализацията в усилията си.

Събитието събра множество представители на културната сфера и интелектуалната общност и беше отбелязано с редица инициативи, включително документални и фотодокументални изложби, концерти и рецитали, творчески работилници и състезания за деца и тийнейджъри.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля напишете вашия коментар
Моля оставете вашето име

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

ЦСКА 1948 победи Хебър с 3:1 в Пазарджик

ЦСКА 1948 постигна победа с резултат 3:1 срещу Хебър...

Земетресение с магнитуд 7,6 разтърси Минданао, Филипините

Днес земетресение с магнитуд 7,6 разтърси Минданао, Филипините, според...

САЩ обявиха, че внасят 3 милиарда долара в най-големия световен фонд за климата

Американската вицепрезидентка Камала Харис обяви на конференцията на ООН...

Израел е уведомил арабските държави, че иска буферна зона в следвоенна Газа

Израел е уведомил няколко арабски държави, включително Египет, Йордания,...