8 жалби са постъпили във ВАС срещу отмяната на гласуването с машини

Дата:

Председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) на България, Камелия Нейкова, обяви на брифинг, че решението на ЦИК да отмени гласуването с машини при местните избори е атакувано по съдебен ред. Има вече 8 подадени жалби пред ВАС (Върховен административен съд), които се очаква съдът да разгледа.

Нейкова посочи, че в настоящият момент няма данни, които да опровергават информацията в доклада на ДАНС. Тя подчерта, че процедурата по изграждане на изходния код е изпълнена в присъствието на представители на ЦИК и завърши с подписването на изходния код с ключове, генерирани от ЦИК. Въпреки това, ЦИК не е дала разрешение машините да напуснат склада и да бъдат транспортирани. Комисията реши да отмени гласуването с машини, за да предотврати компрометиране на изборния процес и за да запази доверието в него.

Нейкова отхвърли обвиненията, че ЦИК е нарушила разпоредбите на Изборния кодекс и изрази недопустимостта на подобни твърдения от други държавни органи и публични лица, тъй като те представляват вмешателство в работата на независим държавен орган и рушат доверието в изборния процес. Тя призова институциите да позволят на ЦИК да работи спокойно и да се гарантира нормалното провеждане на изборния ден.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля напишете вашия коментар
Моля оставете вашето име

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Земетресение с магнитуд 4.3 е регистрирано днес в град Ягодина, Сърбия

Днес в района на град Ягодина, Сърбия, беше регистрирано...

Въоръжен грабеж в столичния квартал „Левски“

Рано тази сутрин в София беше извършен въоръжен грабеж,...

И тази седмица продължава поскъпването на храните на едро

Цените на оранжерийните краставици на тържищата в България продължават...

Започна изграждането на магистралата “Русе – Велико Търново”

На днешната символична церемония на първа копка, означаваща началото...