“Зорба гъркът” влиза отново в афиша на Софийската опера и балет

Дата:

Един от най-популярните балетни спектакли на световната сцена, “Зорба гъркът”, се завръща на афиша на Софийската опера и балет. Този балет е най-известен с филма, в който участва Антъни Куин. Идеята за него излиза от книгата “Живот и приключения на Алексис Зорбас” (1943), с която започва кариерата на писателя Никос Казандзакис. В представленията ще участват известни балетни изпълнители като Никола Хаджитанев, Фредерико Пинто, Георги Аспарухов, Емил Йорданов, Цецо Иванов, Рафаел Рамос, Марта Петкова и други.

Балетната постановка на “Зорба гъркът” е съвсем известна и популярна, сравнима с литературния и филмовия вариант. Този балет се прославя през 1988 година на “Арена ди Верона” и след това продължава да впечатлява публиката по света, броейки повече от три милиона зрители в 30 страни. Спектакълът е известен и с това, че може да събере 120,000 зрители наведнъж, представяйки се на открития стадион в Рио де Жанейро.

Музиката към “Зорба гъркът” е създадена от известния гръцки композитор Микис Теодоракис, който също е известен като общественик, политически и културен деец. Хореографът на балета е руснакът Лорка Масине, който също има богат опит и се свързва с големите театри и трупи в света.

В България балетът “Зорба гъркът” беше представен за първи път през 1995 година в НДК. Тогава в ролята на мадам Ортанс се изяви известната българска балерина Маша Илиева, която получи похвала от Лорка Масине като най-добрата мадам Ортанс, която е виждал до този момент.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля напишете вашия коментар
Моля оставете вашето име

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Интер победи Наполи с 3:0

Интер записа убедителна победа с 3:0 над Наполи в...

Зографски 18-и в четвъртия кръг на световната купа по ски скокове

Българинът Владимир Зографски завърши на 18-то място в четвъртия...

Лудогорец разгроми Ботев Враца с 5:0

Лудогорец записа убедителна победа с 5:0 срещу Ботев Враца...

Пиеси на Недялко Йорданов и Стефан Цанев оценени високо от турската публика

В Турция се наблюдава голям интерес към театралните произведения...