Земеделци от района на Кюстендил протестираха край околовръстния път на Кюстендил

Дата:

Днес земеделски производители от района на Кюстендил излязоха на протест срещу водената държавна политика в земеделския сектор. Протестът се състоя преди околовръстния път на Кюстендил, при отклонението за село Слокощица.

Протестиращите изразиха недоволството си от забраната за оран, както и от мониторинговата система, която води до лишаване на някои стопанства от субсидии. Те подчертаха, че всеки район има свои особености и специфики, и че политиката не може да бъде еднаква за всички места. Земеделците посочиха, че земята в района е тежка и лоша, и че без оран навреме те няма да могат да подготвят нивите си.

Участниците в протеста изразиха готовността си да продължат протестите, докато техните искания не бъдат уважени. Те съобщиха, че са сериозно засегнати, тъй като произведената от тях продукция се продава на по-ниска цена от тази, която е изразходвана за производството й.

Земеделците обясниха, че работят с принципа 60:40, като имат 60% нормативно признати разходи и 40% печалба, и че излизането на минус не е възможно за тях, тъй като това би затруднило получаването на необходимите им материали и финансиране.

Протестът не достигна до затваряне на пътя за ГКПП “Гюешево”, като засиленото полицейско присъствие беше забелязано в района. Преминаването на моторни превозни средства беше временно затруднено. Протести на земеделски производители се проведоха и в района на село Пиперево, община Дупница.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

ООН: Четвърт от населението на Ивицата Газа застрашени от глад

Най-малко 576 000 души в Ивицата Газа, което се...

Застреляха двама кандидати за кмет на мексиканския град Маравасио (Видео)

Двама кандидати за кмет на мексиканския град Маравасио бяха...

Китай призова държавите с големи ядрени арсенали към договор за забрана на първата им употреба

Държавите с най-големи ядрени арсенали трябва да преговарят за...