За осми път Радомир събира на празник любителите на бозата

Дата:

Празник на бозата под надслов “С боза, гозба и песен” ще се състои на 14 октомври в Радомир, съобщиха от Общината. 

Музейната експозиция “Стойова къща” ще отвори врати за жителите и гостите на града, които ще могат да разгледат старинните съдове и предмети, свързани с бозаджийския занаят, да се запознаят с някогашната технология на производство и да научат любопитни факти, свързани с производството на напитката. Ще бъде направена демонстрация по приготвяне на боза по традиционна радомирска рецепта.  

Отново ще приеме посетители импровизираната бозаджийница на албанеца Али Сербез, родоначалник на производството и търговия с боза в града. Ще оживее старата градска чаршия, където изискани дами със слънчеви чадъри и ветрила заедно с кавалерите си ще пият по една боза, ще пазаруват домашно произведени продукти от възстановения пазар. Ще бъде показан и начинът за приготвянето на баклава.

За жителите и гостите на Радомир е подготвена празнична програма с участието на фолклорните изпълнители Сорина Богомилова, Георги Гьолски и Юлиян Асенов. В проявата ще се представят още фолклорен ансамбъл “Етнофолк” и хореографът Памбос Агапиу с неговото латино шоу. Популярният шеф готвач Станислав Иванов ще сготви на живо популярната радомирска кавърма. 

В началото на миналия век Радомир е бил център на бозаджийството, а славата на радомирската боза се е носела из цялата страна. Жителите на града усвоили занаята от албанците, за които признават, че са най-добрите майстори на гъстата напитка на Балканите.

/БТА

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Ердоган се обяви за добри отношения и със Запада, и с Изтока

"Създаването на нови уравнения във външната политика" не е...

Автобус се разби и застана вертикално върху изход на тунел край Барселона

Във вторник автобус, превозващ работници на "Индитекс", се разби...

Нобелови лауреати подканват Лукашенко да освободи политическите затворници

Десетки нобелови лауреати призоваха в отворено писмо президента на...

Кремъл не разбира какво има предвид Зеленски под “втора мирна среща на върха”

Кремъл все още не разбира какво има предвид Владимир...