За „Царски Пищови“, пътеводител в света на българската политика, разказва Анита Рупова

Дата:

Гражданското образование е в основата на изграждането на активно гражданско общество. Платформата за достъпна политика „Царски пищови“ прави точно това – информира младата аудитория за различните аспекти на българската политика по лесен и разбираем начин. Отскоро платформата има и собствен политически речник. За „Царски пищови“ и създаването на политическия речник в интервю за БТА разказа Анита Рупова. Тя е сред основателите на проекта. 

Идеята за създаването на „Царски пищови“ се заражда в края на 2020 г. от чисто любопитство към това какво се случва в политическия живот в България. Тя е на Вики (Виктория) и Бети (Роберта), те имаха доста голям интерес към тогавашните избори в САЩ. Тогава осъзнахме, че не знаем какво се случва в България, а идваха и първите парламентарни избори от цялата поредица, която след това продължи. Присъединих се и аз като човек, който се занимава с дизайн, разказва Анита. 

Името е закачливо – „Царски пищови“. Когато си правиш царски пищов, ти слагаш най-важната информация и докато го правиш, учиш. Това е нашата идея- да предлагаме информацията по по-достъпен начин, за да могат хората с по-малко думи да разбират най-различни събития или термини, свързани с политиката, обясни Анита. 

За проекта си избират социалните мрежи, където днес вече имат над 8 хиляди последователи. По-младата аудитория е предимно в социалните мрежи като „Инстаграм“. Би било доста полезно, когато човек може да научи нещо, докато просто скролва. Затова и информацията, която представяме, е възможно най-кратка, информативна, за да може човек за няколко минути да прелисти всички слайдове от поста, споделя Анита. 

Платформата има и Фейсбук страница, а от началото на тази година и собствен сайт. Там се появява и проектът за политическия речник. 

Политическият речник 

Беше ни мечта да имаме място, където събираме всички важни термини. Имали сме доста запитвания за конкретни термини. Повтарянето и натрупването им ни накара да се замислим, че речникът би бил още един удобен и обучителен начин, разказа Анита. Тя отбеляза, че всичко в речника вече съществува като публикации в профилите на платформата в социалните мрежи. 

В момента речникът има около 60 термина, като предстоят да бъдат добавени още около 20. Нямаме конкретна цел. Важно е за нас да е максимално полезно, качеството да е пред количеството, посочи Анита. 

Речникът е достъпен на всички. Може директно да потърсите дума. Съществува и опция да се свържете с „Царски пищови“, ако думата, която търсите, не е в речника, но пък искате тя да бъде добавена, обясни Анита. 

Най-търсените думи 

Анита разказа, че от „Царски пищови“ получават често запитвания за думи или термини. Интересът е голям и за различни теми. Най-често срещаните въпроси са свързани с финансовата терминология, теми, свързани с еврото, както и за ролята на различните институции. Анита отбеляза, че получават запитвания дори какво означава думата демокрация. 

Защо е важно да си граждански активен

Живеем в демокрация и ние имаме тази власт като граждани да създаваме средата, в която искаме да живеем. Имаме право, когато сме гласоподаватели, и да се оплакваме за неща, от които не сме доволни, посочи Анита. По думите ѝ е важно да се обединяваме всички заедно за една по-добра кауза и да променяме тази среда. Идните местни избори са не по-малко важни от парламентарните , тъй като всички живеем някъде и искаме да променим тази малка среда, в която сме, отбеляза тя. Анита посочи, че малките крачки- като гласуването- например, са стъпка към това да променим средата, в която живеем и тя да е по-добро място. 

/БТА

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Ердоган се обяви за добри отношения и със Запада, и с Изтока

"Създаването на нови уравнения във външната политика" не е...

Автобус се разби и застана вертикално върху изход на тунел край Барселона

Във вторник автобус, превозващ работници на "Индитекс", се разби...

Нобелови лауреати подканват Лукашенко да освободи политическите затворници

Десетки нобелови лауреати призоваха в отворено писмо президента на...

Кремъл не разбира какво има предвид Зеленски под “втора мирна среща на върха”

Кремъл все още не разбира какво има предвид Владимир...